Welkom bij de website van WIP.
Op deze site vindt u het programma WIP, dat u kan helpen bij het eerlijk indelen van de poules tijdens uw bridgewedstrijden.
Ik heb het programma geschreven voor mijn eigen bridgeclub, waar het al een aantal jaren in gebruik is. Nu de kinderziektes er wel uit zullen zijn, stel ik het programma ter beschikking aan ieder, die het wil (alleen een gratis registratie is vereist).
WIP staat voor W(edstrijd I(ndelings P(rogramma. Het is bedoeld voor clubs die in de verenigingscompetitie met rondes van een aantal wedstrijddagen werken, waarna promotie/degradatie volgt. Voor clubs, die per wedstrijddag een promotie/degradatie doorvoeren is het ook wel bruikbaar, maar niet direct voor bedoeld.
Een vaak gehoorde klacht van de deelnemende paren is: ik heb nu al 3 keer tegen die en die gespeeld en nog niet tegen zus en zo. Er zijn loopschema's te krijgen, waarbij je een goede indeling krijgt. Alleen werken die schema's niet als niet steeds alle paren aanwezig zijn: een bekend probleem bij vrijwel alle bridgeclubs.  WIP probeert daar verandering in te brengen.
Het programma laat u per poule eenmalig de namen invullen van de deelnemende paren. Daarna kunt u bij elke volgende wedstrijd de poule oproepen en de aan- en afwezigheid van paren aangeven en eventueel een spilpaar opgeven. Vervolgens laat u WIP een indeling naar paarnummers genereren. Wip zoekt, gebaseerd op het loopschema dat u hanteert, díe indeling waarbij de verdeling naar tegenstanders zo optimaal mogelijk is. Door steeds de historie van tegenstanders te onthouden, zal WIP bij elke volgende wedstrijd proberen zo'n eerlijk mogelijke indeling te maken, zodat iedereen zoveel mogelijk tegen iedereen speelt.
Aan het begin van de volgende wedstrijdencyclus, kunt u eenvoudig aangeven welke paren gepromoveerd zijn en welke gedegradeerd. De nieuwe poule-indelingen worden dan door WIP weer opgeslagen voor de volgende wedstrijden.
De gegenereerde indeling kan als lijstje worden afgedrukt of direct als scorestaat voor de betreffende wedstrijd.
Download het en probeer het zou ik zeggen. Veel plezier ermee.
Dick Boogaers